14
Oct

Po istinitoj priči

OUTHIDE FESTIVAL 2018 ,, PO ISTINITOJ PRIČI ’’
Multiuniverzum. Alternativna dimenzija. Ne tako lepa budućnost. Distopijanski Zaječar je siv i njime vladaju žikfili, bića čiji su emotivni receptori odstranjeni, a glavno načelo im je vladavina i moć. Dvoje neshvaćenih fanatika, Luna i Zorun, veruju u mitove, život pre žikfila i u činjenicu da je svet sastavljen od multiuniverzuma – bezbroj paralelnih dimenzija i da im je moguće pristupiti i kroz njih uticati na svoju sadašnjost. Ne postoji putovanje kroz vreme, putovati kroz vreme znači putovati u prostoru velikom brzinom. Veruje se da postoje komore koje se kreću velikom brzinom i funkcionišu kao portal. Uz njih je moguće pristupiti alternativnoj dimenziji. Luna i Zorun nakon godina traženja i istraživanja nailaze na zapušteni spomenik ,,Vešala’’ i oktrivaju da su njihova verovanja tačna, komora postoji. Fizički je nemoguće putovati kroz portale, putuje se spiritualno, a na dimenziju se utiče indirektno kroz snove svojih predaka iz odabrane dimenzije. Ulaskom u snove se može uticati na njihova razmišljanja, životne odluke, produktivnost, ideje, čak i zajubljenost. Ako ste nekada imali snove koji su kasnije značajno uticali na vašu javu, doživeli ste kontakt sa potomkom. Drugim rečima, suština svake porodične loze jeste da se što duže održi, da poznaje svoje pretke, svoj postanak i neguje tradiciju. Ukoliko se glava porodice zalagala da sve ovo prenosi na dalja kolena, velika je verovatnoća da će u jednom trenutku nečiji potomak toliko istraživati o svojim počecima i želeti da održi lozu da će doći do neke od komora, ući u snove predaka, promeniti svoju sadašnjost i tako još jače podupreti stabilnost porodične loze. Tako je Caru Konstantinu Velikom, koji je svoju bitku kod Mulvijskog mosta dobio nakon što mu se u snu javio krst sa natpisom ‘’Ovim pobeđuj!’’, iz portala budućnosti pristupio njegov potomak i kroz san ga ubedio da izradi barjak sa tim simbolom i ponese ga sa sobom u bitku. Takođe, čuveni Arhimed nije sam od sebe došao do formule za određivanja zapremine predmeta nepravilnih oblika, već je zaspao u kadi i sanjao ono što je njegov potomak želeo. Tada se naglo probudio i uzviknuo čuveno ,,EUREKA’’, a potom go istrčao na ulicu zaboravivši da se obuče od ushićenja ( Arhimedov zakonik ). Zapravo, većina revolucionara su svoje ideje dobijali zahvaljujući potomcima iz alternativnih dimenzija jer su radili na tome da se njihove loze održe dugi niz godina nakon njihove smrti.
Spomenik ,,Vešala’’je do tada bio samo mit u kome se govori da su spomenici, zapravo, portal do druge dimenzije, a za spomenike se verovalo da ne postoje u stvarnosti. Geometrijski pravougaoni oblik spomenika ,,Vešala’’ je s razlogom takav zbog uticaja drugih planeta na strukturu supstanci (molekula) u betonu i stvaranje portala. Luna i Zorun slučajno nailaze na razorene, urasle i jedva uočljive spomenike, shvataju da su mitovi stvarnost i da mogu da vrate gradu stare boje ukoliko dopru do snova predaka i ubede omladinu Zaječara da novac festivala ulažu u izgradnju umetničkih instalacija u gradu jer je to jedini način da grad ne doživi kolaps u budućnosti. U starom Zaječaru, žikfili imaju ljudski oblik, nose kravate i upravljaju sistemom.
U Distopijanskom Zaječaru se govori „Novogovornim jezikom’’ kao u knjizi Džordža Orvela ,,1984’’. U Novogovornom jeziku se sve zasniva na redukovanju slova koja daju smislen pojam, primer: Outhide bi bio OTHD, Zaječar bi bio ZJČR itd. Distopijanski Zaječar je prikaz fiktivne evolucije i prikazuje šta bi moglo da se desi ukoliko se nešto ne preduzme. U toj dimenziji vladaju visoka tehnološka dostignuća, ali i velika nemaština. Muzika ne postoji, organski sex se smatra izopačenošću i zamenjen je veštačkom oplodnjom, ljudima je dozvoljeno da imaju najviše 10 prijatelja, kontakt očima u javnosti je dozvoljen samo sa porodicom i prijateljima, svaki vid stvaranja umetnosti je težak prekršaj, marketi su nalik apotekama jer se ishrana vrši isključivo putem vitaminskih kapsula, a apoteke ne postoje otkako je patentirana vakcina za potpuni imunitet. Svaki čovek ima ime i prezime, ali i svoj score. Score je zavisio od toga koliko je neko radio za žikfile i kretao se na skali 0-100. Svi koji su imali iznad 80, smeli su sve da gledaju u oči, nevezano da li ih poznaju, dok svi koji su imali score ispod 10 bili su primorani da napuste Distopijanski Zaječar.
Kako je imovina tadašnjih Zaječaraca svedena na minimum, sami su šili odeću. Kako bi se bolje osećali ( naročito deca ), šili su odeću iz takozvanih ‘’Zabranjenih bajki’’, koje su zapravo bile očuvane knjige o srpskoj istoriji, ali oni to nisu znali. Nisu znali za džins, kožne jakne, rajsferšlus, patike, ali zbog zabranenih bajki jesu za šajkače, lanene pantalone, opanke, vunene čarape, haljine.. Te je normalno bilo videti čoveka u opankama i jeleku kako upravlja letećim poluraspalim vozilom. U Distopijanskom Zaječaru postoje 2 pisma – pored pomenutog novogovornog, pisalo se glagoljicom. Ali, glagoljica je bila strogo zabranjena jer su žikfili čvrsto verovali u to da bi to pismo moglo da odvede pojedince do portala i promeni stanje Distopijanskog Zaječara.
Ostaju pitanja: da li u ovom univerzumu mit može da postane stvarnost? Da li, kada sanjamo, sanjamo samo neki drugi život, ili uspevamo da taj drugi pretočimo u prvi, onaj koji živimo? Sanjamo li da smo budni ili budni sanjamo snove?
Ali, pre svih ovih pitanja, čuješ zvonjavu alarma, čuješ mozak koji govori ,,Vreme je da se probudiš” i tada, baš u tom trenutku buđenja, treba odgovoriti na jedno prosto, a ipak možda i najteže pitanje: DA LI SMO ZAISTA BUDNI ? Pridružite se zvaničnom eventu za 2018: Outhide Festival 2018 – Po istinitoj priči LINKS: www.outhidefestival.com www.instagram.com/outhidefestival > POZIV ZA UMETNIKE: Ilustrujte ( crtanjem/slikanjem/digital art-om/pisanjem i sl. ) po želji bilo koji deo priče ‘’Po istinitoj priči’’, pošaljite nam i možete osvojiti ulaznice za ovogodišnji Outhide Festival. Umetnik ima potpunu slobodu da iskaže ono što je zamislio tokom čitanja priče. Dozvoljeno je ilustrovati i izmišljene scene po sopstvenom nahođenju, samo je bitno držati se tematike i pojedinih motiva kao što su:
  • mešanje siromašnog života i futurizma;
  • etno motivi;
  • spomenik ,,Vešala’’ / park-šuma Kraljevica
  • glagoljica i ‘’novogovorni jezik’’
  • razoreni, a futuristički delovi Zaječara
  • likovi: etno odeća + futuristički elementi
  • žikfili
  • zakon i način života građana u Distopijanskom Zaječaru